Febelfin : 'Barsten in het glazen plafond?'
Wo.Men in Finance Belgium, een uniek initiatief om gendergelijkheid en inclusie in de Belgische financiële sector aan te moedigen, publiceert vandaag haar nieuw jaarverslag. Wo.Men in Finance Belgium is van 29 aangesloten instellingen in 2019 gegroeid tot 63 leden vandaag, die samen meer dan 90% van de financiële sector vertegenwoordigen.
2023: de belangrijkste bevindingen en uitdagingen
Dit groeiende netwerk toont het toenemende belang van gendergelijkheid en inclusie op de werkvloer aan. Het doorgedreven engagement van de leden van Wo.Men in Finance levert dan ook enkele mooie resultaten op:
- Sinds de oprichting van Wo.Men in Finance in 2019 zien we een continue groei van de vertegenwoordiging van vrouwen op alle niveaus.
- Ook de glass ceiling index van de financiële sector, welke de “dikte” meet van het glazen plafond (verschil tussen % vrouwen in totaal personeelsbestand en % vrouwen in senior posities) kent jaar na jaar een positieve evolutie.
Met deze belangrijke inspanningen op vlak van gendergelijkheid en inclusie is de financiële sector een voorbeeld voor vele sectoren en organisaties en kan het hen inspireren om gelijkaardige initiatieven te nemen.
Maar er zijn uiteraard ook nog uitdagingen waarvoor Wo.Men in Finance zich de komende jaren blijvend zal inzetten. Zo zullen we de evoluties van de cijfers in het jaarrapport van nabij moeten opvolgen om te waken over een vertraging in de groei van vrouwelijke vertegenwoordiging en het behoud van vrouwelijk talent op alle niveaus. Wo.Men in Finance ging dan ook in het afgelopen jaar onverminderd door met het implementeren van initiatieven gericht op de bevordering van een inclusieve bedrijfscultuur en het aanpakken van vastgestelde carrièrebarrières. Bij dit werk werden verschillende belanghebbende partijen betrokken, zoals CEO's, HR-directeuren, senior vrouwen, en studenten.
De uitdagingen toegelicht
Het rapport stelt nog steeds een groei vast van de vertegenwoordiging van vrouwen op alle managementsniveaus in 2023, maar deze is het voorbije jaar vertraagd. Hoewel de vertegenwoordiging van vrouwen blijft toenemen, begint deze groei dus te stabiliseren.
Hoewel organisaties die onderworpen zijn aan quotawetgeving een vrouwelijke vertegenwoordiging van 42,1% op het niveau van de Raad van Bestuur hebben bereikt, blijft het een belangrijke uitdaging om dit ook te laten doorsijpelen naar het niveau van het senior management en het uitvoerend comité, waar vrouwen respectievelijk 33,2% en 25,7% uitmaken. Dit toont aan dat quota weliswaar effectief zijn om verandering op bestuursniveau te stimuleren, maar dat ze op zichzelf niet voldoende zijn. Er is een diepere, culturele verschuiving nodig om ervoor te zorgen dat vrouwen doorstromen naar senior managementfuncties.
Bovendien stelt het rapport dat van alle vrijwillige vertrekken in het senior management ongeveer 40% valt toe te schrijven aan vrouwen, en dus 60% aan mannen in 2023. Dit percentage ligt voor de vrouwen 16% hoger dan vorig jaar en betekent dat er nu verhoudingsgewijs iets meer vrouwen dan mannen vrijwillig vertrekken op het senior managementniveau. Het is nog te vroeg om hieraan conclusies te verbinden, maar het behoud van vrouwelijke talenten is uiteraard een belangrijk aandachtspunt voor Wo.Men in Finance en de aangesloten leden.
“We staan op een cruciaal keerpunt. Onze bevindingen tonen aan dat echte vooruitgang op het gebied van genderdiversiteit en inclusie verder gaat dan cijfers of quota; het draait om een inclusieve bedrijfscultuur. Bedrijven moeten bewust investeren in een cultuur waarin meer vrouwen niet alleen bereid zijn om leidinggevende rollen op te nemen, maar zich er ook echt goed in voelen.”, aldus Claire Godding, co-voorzitter van Wo.Men in Finance, en Nathalie Delaere, mede-auteur van de enquête.
Verandering creëren door gerichte initiatieven
Deze vaststellingen hebben Wo.Men in Finance ertoe gebracht om ook in het afgelopen jaar initiatieven te ontwikkelen die gericht zijn op het bevorderen van een inclusieve bedrijfscultuur en het aanpakken van carrièrebarrières, met name door het belang van soft skills en psychologische veiligheid op alle niveaus te benadrukken. Deze workshops en programma’s, waaronder initiatieven rond de rol van allies (M/V/X), bereikten in 2023 meer dan 1.000 deelnemers en vormen een ondersteunend netwerk voor vrouwen in leidinggevende rollen. Bovendien moedigen ze mannen aan om als echte “bondgenoten” (allies) te fungeren.
Groeiend aantal leden en toekomstige focus
Wo.Men in Finance’s inzet voor het bevorderen van Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DEI) wordt weerspiegeld in het groeiende aantal leden. De organisatie telt nu 63 aangesloten instellingen, die meer dan 90% van de Belgische financiële sector vertegenwoordigen, inclusief banken, verzekeringen, financiële infrastructuurdiensten en vermogensbeheerders. Dit robuuste netwerk toont een gedeelde visie voor een meer inclusieve en rechtvaardige financiële sector.
In de toekomst zal Wo.Men in Finance zich blijven inzetten voor gendergelijkheid en inclusie en er blijven naar streven om initiatieven te toetsen aan culturele en genderdiversiteit. In 2025 zetten we niet alleen onze evenementen en sessies voort, maar lanceren we ook een nieuwe reeks online webinars om nog meer mensen in de sector te bereiken.
Door samenwerking te stimuleren en te ijveren voor meer inclusieve culturen, bouwen we aan een toekomst waarin diversiteit en inclusie niet alleen een streven zijn, maar een concrete prioriteit voor onze sector.